"Megérett a szőlő arany gerezdje, puttonnyal leányok mennek a szüretre…”

Létrehozás: 2017. Oct. 03. - 12:00

A múlt héten a kisbíró már kidobolta az Ovi-szüret kezdetét, amelyre a gyermekek nagy izgalommal készültek.

Szőlőskertben jártak, „Bözsi néni présházában” vendégeskedtek, bekukucskáltak a közeli kiskertek árnyas lugasai alá, szebbnél szebb alkotásokkal díszítették a Mini-galériákat a csoportszobákban, énekeltek, mondókáztak kedvükre.
Október első hétvégéjén aztán a hagyományokhoz híven kezdetét vette a XIX. Ovi-szüret. Vidám muzsikaszótól volt hangos a szüreti díszben pompázó óvodaudvar, ahol Márti és Zsuzsa néni népdalokkal, Boros Rodrigó, Szalay Bendegúz, Koszoru Zora, Bogdán Alex vidám verssel köszöntötte a szüretelő apróságokat.

„Hess el innen seregély, szüretelni ne segélj!”- hangzott a vidám gyermeksereg szájából, mikor a bokrok mögül népes „seregélycsapat” lepte el az udvart. Szerencsére sikerült elkergetni a kismadarakat, így kezdetét vehette a munka.
Lennerné Pál Szilvia óvodavezető a somlói bazaltkövek titkos beszélgetését tolmácsolta a népes hallgatóságnak: a Somló lankáin már nagyon fáztak a szőlőszemek, elindultak lefele a hegyről, egyenesen a kisvödrökig gurultak, azok meg is teltek ropogós, lédús fürtökkel, így az apró kezecskék melengethették, csipegették a délelőtt folyamán a didergő szemeket.

A Nyuszi csoportos Bence Máté és Ádám nagypapája és a Cirmi csoportos Szalóky Enikő édesapja segítségével tevékenyen részt vehettek a munkálatokban, daráltak, figyelték, kóstolták a présből csordogáló mustot.
Mókás játékok színesítették a délelőttöt: hordót gurítottak, diót törtek, célba dobtak, sorversenyeken vettek részt, kipróbálhatták a csősz csizmáját, a kunyhójában bújócskáztak. Az óvó nénik dalcsokra zengett az őszi napsütésben, majd táncház zárta a délelőttöt. A konyhás nénik szorgos keze által készített szüreti gulyásleves és pogácsa elfogyasztása után a jól megérdemelt pihenésé lett a főszerep, hamar álomba szenderültek, ropogós szőlőről, mézillatú mustról álmodtak a „kis vackorok”.
 

Szerzőről

DVTV