Devecseri kovácsoltvas Turulmadár

Létrehozás: 2023. Aug. 17. - 15:58

Az emlékművet az I. és a II. világháború devecseri hőseinek és az elhurcoltak emlékére állították. Az emlékmű elkészítésére a vasmunkát, magát a turulmadarat Németh Szabolcs és családja vállalta. További segédkezésekben a tartó oszlophoz a famunkát – Ifj. Kozma György, a kőmunkát - Járóka Attila készítette. A turulmadár vasmunkáit Németh Szabolcs testvéreivel, (Róberttel és Zoltánnal) és édesapjukkal, Németh Péterrel az otthonukban lévő  kovácsműhelyben végezték. Az elkészülés folyamata 1.5 évig tartott,  amely magába foglalta a pontos tervet, makett-minta elkészítését és a madár teljes kidolgozását.

   2016. április 2-án elkészült a 60 cm vastag, 4 méteres vörösfenyő oszlop tetején álló, karddal a karmai közt felszállásra készülő Turulmadár. A munka végeztére 700 kilogramm lett, 6 és 8 mm vastag anyagokból kikovácsolt a testtel és a tollazattal, amely 4 méter hosszú fesztávval rendelkezik. Ilyen Turulmadár még nem készült, ami ilyen technikával - kovácsolással – jött volna létre.

A műalkotás monumentalitását jól tükrözi, hogy az építmény magassága miatt fennmaradási engedélyt kellet kérni a minisztériumtól. 

Ezen alkotás a  kovácsmesterség kimagasló szimbolikájaként készült el  bonyolult és lenyűgöző technikával, méltán állítva emléket városunk hőseinek.

 

A Települési Értéktárba 2022.07.06-án került.

 

Szerzőről