Magyar Máltai Szeretetszolgálat Devecseri Biztos Kezdet Gyermekháza

 

Elérhetőségek:
              Magyar Máltai Szeretetszolgálat Somló-környéki Biztos Kezdet Gyerekházak Devecseri Gyerekház
              8460 Devecser, Csokonai u. 39.
              Telefon: +36-30/732-5687
               E-mail: gyerekhaz.devecseratmaltai.hu
               Facebook: Somló-környéki Biztos Kezdet Gyerekházak

Nyitva tartás: minden munkanapon 8.00 és 13.00 óra között

Intézmény bemutatása:

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület a vörösiszap-katasztrófa okán került közeli kapcsolatba Devecser városával és az itt élő emberekkel. A kárelhárítás időszakától kezdve egészen a kárenyhítés befejeződéséig jelen voltak munkatársaink a település életében, a közel másfél év alatt a fizikai és pszicho-szociális segítségnyújtás mellett több mint 27 közösségépítő, közösségfejlesztő programot is megvalósítottunk.

A településhez sok szállal kötődő szervezetünk vezetése úgy döntött, hogy a továbbiakban is fontos számunkra a devecseri jelenlét. Kerestük a lehetőségeket, melynek következtében 2012 októberében elkezdtük megvalósítani TÁMOP projektünket. A program 24 hónapjában három Biztos Kezdet Gyerekházat hoztunk létre a kistérségben: Devecserben, Iszkázon és Somlószőlősön.

Gyerekházaink 2013. január 1-jén nyitották meg kapuikat. A Biztos Kezdet Gyerekházakban a szakképzett munkatársak azokkal a családokkal foglalkoznak, amelyekben 5 év alatti, óvodába még nem járó kisgyermekek járnak. A Gyerekház minden munkanapon nyitva tart, naponta minimum 4 órában várja a szülőket és gyermekeiket. A program sajátossága, hogy a szolgáltatást a szülő a gyermekével közösen veszi igénybe. A Gyerekházban töltött idő alatt a szülőknek és gyermekeiknek olyan élményeket igyekszünk nyújtani, amelyek segítik őket a szürke hétköznapokban is. A közös tanulás, a közös játék, tapasztalás élménye erősíti a szülő-gyermek kapcsolatot, stabilabbá teszi a kötődést, a szülőt megerősíti szülői kompetenciáiban, valamint nagymértékben elősegíti a gyermek fejlődését. A szocializáció területén is különös hangsúlyt kell fektetni a korai fejlesztésre. Elengedhetetlen a későbbi iskolai előmenetel, a tanulás sikeressége szempontjából, hogy a kisgyermekek a közösségi létre éretten érkezzenek az óvodába. Nagy figyelmet fordítunk a gyermekek beszéd- és mozgásfejlesztésére.

Mindezek érdekében a Gyerekházakban minden nap olvasunk mesét, sokat mondókázunk, énekelünk, zenét hallgatunk. Kézműves foglalkozások során a kicsik megismerkednek a különféle eszközökkel (festék, gyurma, olló, ragasztó), azok helyes használatával. Minden nap végzünk valamiféle mozgásos tevékenységet – torna, énekkel, mondókákkal kísérve –, lehetőségünk szerint naponta töltünk időt a szabadban is, hogy a gyermeknek a nagymozgások gyakorlására is nyíljon lehetősége.

A kicsik számára minden nap az életkoruknak megfelelő, egészséges tízórait biztosítunk. A terített asztalra gyakran kerül gyümölcs, zöldség, tejtermék. Heti rendszerességgel – a szülők bevonásával – közös főzés keretében új és régi recepteket próbálunk ki, majd együtt fogyasztjuk el az elkészült ételt. Előfordul, hogy a kicsik is kiveszik részüket a munkából, ádventkor nagy örömmel segítenek mézeskalácsot szaggatni, díszíteni. 

Programjaink kialakításánál mindig figyelembe vesszük az aktuális évszakot, ünnepeket, népszokásokat. Karácsonykor, húsvétkor közösen ünneplünk, ádvent idején közösen készülünk a közelgő ünnepre. Mindenki a saját otthona díszítésére, szépítésére is készíthet szebbnél szebb alkotásokat. Minden rendszeresen a gyerekházba járó kisgyerek születésnapján megünnepeljük egy kis zsúr keretében, ahol sokat éneklünk, játszunk, a kis ünnepelt pedig tortát kap, a többiek örömére is.

Közösségi rendezvényeinkre nem csak a Gyerekházba járó családokat várjuk. Városi rendezvényeken, falunapokon elsősorban gyermekprogramokat biztosítunk az érdeklődőknek.

A gyerekház helyiségeinek berendezése, felszereltsége tökéletesen alkalmas a célcsoporti korosztály – 0-5 éves korú gyermekek – ellátásához, gondozásához, fejlesztéséhez. Játékok, fejlesztőeszközök, mesekönyvek, udvari játékeszközök állnak a gyermekek és szülők rendelkezésére.

A Gyerekház kiskertjét közösen műveljük a szülőkkel, gyerekekkel. Sok friss, finom és vegyszermentes gyümölcs, zöldség került az asztalra már a saját termésből.

A gyerekházas munkatársak munkáját külső szakemberek segítik. Gyermekpszichológus, pszichopedagógus segítette eddig tevékenységünket. Rendszeres vendégeink a védőnők is. Szakmai kapcsolatban állunk a családsegítő és gyermekjóléti szolgálatokkal, az óvodákkal, a pedagógiai szakszolgálattal.

A programjaink ingyenesek, nyitottak, bárki számára látogathatóak, mégis igyekszünk a rászorulók számára többet nyújtani.