"Fatalin fenyő"

Létrehozás: 2023. Aug. 17. - 11:10

A Devecseri Emlékparkban áll egy fa, mely Magyarország ritka fafajai közé sorolható. Egy mamutfenyő ((Óriás mamutfenyő, Sequoiadendron giganteum).

1976 áprilisában Fatalin Imre erdész ültette családi házának udvarába. A csemete erőteljes növekedésnek indult és a következő évtizedekben szabályos koronaformájú kb. 20 méter magas fává fejlődött.

2010-ben a vörösiszap katasztrófa során törzse másfél méter magasan állt a maró lúgban. A körülötte lévő fák legnagyobb része a rákövetkező néhány évben élpusztult, de a mamutfenyő túlélte.

E fák a Föld legnagyobb élőlényei közé tartoznak. A legöregebb ismert példány 3200 éves, törzsének átmérője csaknem 9 méter, magassága megközelíti a 85 métert, becsült tömege 1000 tonna.

Természetes élőhelyeik a Föld északi felén, az Amerikai Egyesült Államokban találhatók. 1000 méternél nagyobb tengerszint feletti magasságban alkotnak erdőséget. Élőhelyeit kivétel nélkül nemzeti parkokká nyilvánították. Hazánkban parkok, arborétumok védett ritkaságai.

A faj hosszú életének titka, hogy az élete során védelmező kemikáliákat termel, mely megvédi a kórokozók, aszályok, éghajlati szélsőségek vagy katasztrofális fizikai sérülések ellen.

Ez lehet a titka annak, hogy a Devecseri Mamutfenyő fajtájának ígéretes példányaként „hirdeti” a természet erejét.

A Települési Értéktárba 2022.09.15-én került.

Szerzőről