Új foglalkoztatási program indul Devecserben

Létrehozás: 2015. Sep. 30. - 10:42

2015 őszén a Magyar Vöröskereszt Devecser Város Önkormányzatával, valamint a debreceni székhelyű Revita Alapítvánnyal együttműködésben egy társadalmi vállalkozás megalapozását kezdte meg. Az ilyen típusú, hazánkban egyelőre még kevéssé ismert vállalkozások üzletileg fenntartható módon törekednek helyi társadalmi – gyakran foglalkoztatási – problémák megoldására. A kezdeményezés mintáját egy, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Baktalórántházán működő hasonló vállalkozás adta, amit szintén a Revita segítségével hoztak létre és működtetnek sikeresen egy helyi szociális szövetkezet tagjai.

A Devecserben kialakításra kerülő társadalmi vállalkozás fő profilja a kerékpárok felújítása és újra használatba helyezése lesz. Az elkészült kerékpárok egységes arculattal rendelkeznek majd, és webes felületen kerülnek értékesítésre. A műhelyben a kerékpár-építés mellett – a helyi szükségletekre, igényekre reagálva – más tevékenységek is helyet kaphatnak majd.

A devecseri foglalkoztatási projekt 2015 szeptemberétől 2016 májusáig tart. Az idei évben a vállalkozás működésének előkészítése történik annak érdekében, hogy a műhely 2016 elejétől üzleti alapokra helyezve végezhesse tevékenységét. Az előkészítő szakaszban egy jól felszerelt kerékpárműhely és kerékpáralkatrész-raktár jön létre a helyi laktanya területén a Vöröskereszt anyagi, valamint a Revita Alapítvány szakmai támogatásával. Ezzel egy időben megtörténik a műhelyben dolgozó munkatársak felkészítése, hogy még ebben az évben megkezdődhessen a felújított, újra használatba helyezett kerékpárok építése és értékesítése. A működés kereteinek és módjának, valamint a teljes szolgáltatási palettának a kialakítását – szükségletfeltárásra és piackutatásra alapozott – üzleti tervezés előzi meg. A cél, hogy a műhely a projekt zárását követően önfenntartó módon működjön.

A műhelyben három – a munkaerőpiacon valamilyen okból nehezen elhelyezkedni tudó – munkatárs dolgozik majd. A műhely kialakításának és beindításának szakaszában ezek a munkatársak szakmai és anyagi támogatásban részesülnek annak érdekében, hogy a projekt lezárását követően egy olyan vállalkozás jöjjön létre, amelyre sajátjukként tekintenek – biztosítva ezzel a szakmailag és üzletileg is sikeres, hosszú távú működést.

A devecseri foglalkoztatási projektben Devecser Város Önkormányzata, a Magyar Vöröskereszt, valamint a Revita Alapítvány szorosan együttműködik. A kerékpárműhely kialakításáról, valamint az ott folyó munka előrehaladásáról folyamatosan hírt adunk a helyi lakosok számára, hogy naprakész információkkal rendelkezhessenek a helyi társadalmi vállalkozás épüléséről. 

Szerzőről