Ismét Finnországban jártak a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Devecseri Szakiskola tanulói

Létrehozás: 2016. Jun. 30. - 15:40

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Devecseri Szakiskola négy tanulója 2016.április 1-e és május 1-e közt Finnországban töltött szakmai gyakorlatot Erasmus + 15/KA1VET/243-es mobilitási projekt keretében. Savonlinna városának szakiskolájában a SAMI-ban vettünk részt 4 hetes iskolai szakmai gyakorlaton, Kulcsár Julianna kísérőtanárként az első két hét folyamán április 17-ig, Törös-Végh Georgeta Tanárnő pedig április 18-tól engem felváltva kísérte figyelemmel a tanulók iskolai tevékenységét és szabadidős programjait.

Szakmai ismereteik bővülése a számos hegesztési eljárás begyakorlása során valósult meg, és egy életre szóló szakmai gyakorlati tapasztalat megszerzésére adatott meg számukra a lehetőség. A verseny eredményeként pedig a jövő évi szakmai vizsgára való felkészülésre biztosított alkalmat számukra.

Sikerült idegen nyelvi környezetben boldogulniuk igaz nehezebben, annak ellenére, hogy külföldön egyikük sem járt.

Elhivatottabbá váltak a hegesztés iránt és látták, hogyan működik egy nemzetközi nagyvállalat, milyenek a kritériumok a minőségi munkavégzés tekintetében. Megismerkedtek az Európai Unió által nyújtott mobilitási lehetőség működésével, faladatival és a pályázási folyamatok működésével. 2016. április 7-én a fogadó iskola által szervezett hegesztő versenyen vettek rész diákjaink. A verseny zsűrijét két hegesztőmérnök alkotta, akik az Andritz Pulp and Paper papírgyár építő vállalat vezető beosztású mérnökei, tehát mindketten a szakmailag legmagasabban képzett szakértők voltak. A tanulók izgalommal várták a versenyt, izgultak a feladat miatt, hiszen a 4. napjukon zajlott a verseny, és valójában egy napot gyakoroltak rá a különböző iskolai külön programok miatt. A versenyen egy munkadarab két sarokvarratát kellet elkészíteni bevont elektródás ívhegesztési eljárással az egyik oldalon függőleges a másik oldalán pedig jobbról balra hegesztési pozícióban. A végeredménynek nagyon örültünk, hiszen a 4. helyezést Ivány Péter az 5. Pápai Patrik, 6. Botló Ádám Benjámin, és a7. helyezést Kovács Martin érte el. Büszkék vagyunk rájuk.

Az eredményhirdetés keretében minden versenyző jutalmazásban részesült és kapott ajándékot. A verseny alatt, a már tavaly megismert szakemberekkel folytattunk megbeszélést a tanulók munkájáról aktuális tudásukról és kompetenciáiról, a szakemberek mérnökével, akik a tanulók szorgalmát és tehetségét méltatták.

A finn iskola igazgatója Keijo Pesonen szeretné folytatni az iskolánkkal már a tavalyi évben létrejött kapcsolatot, és mivel a jövő tanévi pályázati eredményt már megismertük, a jövő tanévben is folytatódik tanulóink külföldi szakmai gyakorlata.

Iskolánk számára pedig óriási előrelépést jelent a jövő számára.

 

Szerzőről