Kapcsolatépítés német nyelvterületen - Röttingen lehet Devecser testvértelepülése

Létrehozás: 2016. Dec. 29. - 12:33

Tisztelt Lakosság!

Örömmel tudatom Önökkel, hogy december 28-i keltezéssel megkeresés érkezett a németországi Röttingen városából testvértelepülési kapcsolat létrehozása céljából.

Ennek előzménye, hogy október 26-án Bendes István jegyző úrral a Német-Magyar Kereskedelmi Kamara rendezvényén vettünk részt Budapesten, ahol felvettem a kapcsolatot Robert Götz Úrral, a Bajor Gazdasági, Média, Energia és Technológiai Minisztérium Megújuló Energiáért, Energiahatékonyságért felelős osztályának vezetőjével, miniszteri tanácsossal az ügyben, hogy városunk szeretne német nyelvterületen partnerkapcsolatot létesíteni.

Készítettem novemberben egy kis összefoglalót városunkról, melyet továbbítottam Götz Úrnak, aki a Frank-borvidékhez tartozó települések irányába eljuttatta azt.

Röttingenből Evelyn Lorenz asszony, a város marketingvezetője írta levelében, hogy amennyiben a hasonló adottságokkal rendelkező, Bajorország északkeleti részén, a Würzburgi járásban fekvő, körülbelül 1700 lakosú kisváros, mely számos hasonlóságot mutat településünkkel, felkelti érdeklődésünket, örömmel kezdenének bele velünk a kapcsolatépítésbe. Megjegyzem, hogy Röttingennek nincs magyar testvértelepülési kapcsolata, ahogy ezidáig Devecsernek sem volt német nyelvterületen települési szintű együttműködése. Egyébként Röttingen egy osztrák (Bad Mitterndorf) és egy norvég (Lom) testvértelepüléssel bír.

A Röttingeni Közös Önkormányzati Hivatalhoz a szomszédos településekkel együtt mintegy 4.300 lakos tartozik, ez a szám körülbelül Devecser város lakosainak számával egyezik meg.
Röttingen híres turisztikai célpont, a város remekül aknázza ki a Frank-borvidékben rejlő lehetőségeket. A 12. századra visszanyúló település rengeteg épített és természeti értékkel bír.
A Devecser és Röttingen közötti együttműködés nemcsak gazdasági, hanem kulturális, oktatási, sport területeken is számos lehetőséget rejt.
A Devecser és Röttingen közötti testvértelepülési kapcsolat kialakítását célzó szándéknyilatkozatot a 2017 január végén esedékes, soron következő rendes, nyilvános testületi ülésen terjesztem elő.

Üdvözlettel:

Ferenczi Gábor
polgármester

 

Szerzőről