Tájékoztatás a kútfúrásról és a fúrt kút engedélyezésről

Létrehozás: 2023. Nov. 27. - 15:33

2023. június 23-val változtak a háztartási kutakra vonatkozó jogszabályok.

Magyarország kormánya elfogadta a vízgazdálkodásról szóló törvény (1995. évi LVII. törvény) módosítását, melynek értelmében életbe lépett a „kútamnesztia”. A rendelkezés lényege, hogy a korábban nem hivatalosan vagy szabálytalanul létesített sekély mélységű kutak bejelentésre kerüljenek, ezáltal a hatóságok felmérhessék, hogy hány fúrt kút vagy egyéb kúttípus van jelenleg használatban az országban. 

A rendelkezések szerint (Magyar Közlöny 2023. évi 91. szám, 2023.06.23.) a 2024. január 1-je előtt engedély nélkül létesített, 50 méternél nem mélyebb, az első esővízzáró réteget el nem érő háztartási, kerti és mezőgazdasági használatú kutak teljeskörűen mentesülnek az engedélyetetési kötelezettségek alól, automatikusan szabályosnak minősülnek (amennyiben vízkészletvédelmi szempontból nem védendő területen találhatóak).

Mindez nagy megkönnyebbülést jelent a magyar fúrt kút tulajdonosoknak, ugyanis jövőév elejétől egyszerűsített eljárás keretei között létesíthető fúrt kút a kertben. Habár az ilyen fúrt kutak létesítése nem engedélyköteles, a tevékenységet be kell jeleneti az illetékes hatóságnál. Az új törvény a fúrt kút esetében háztartási vízigényt is meghatároz: ez januártól évi 500 köbmétert meg nem haladó mértékű vízhasználattal egyenlő, amelynek célja a természetes személyek ivóvízellátása és a háztartás vezetésével összefüggő vízszükséglet kielégítése.

Fúrt kutak bejelentése 2023

Az amnesztiát kapott, be nem jelentett kutakat december 31-ig regisztrálni kell a Nemzeti Földügyi Központnál, ami ingyenes és szankciómentes, azonban a háttérben meghúzódhatnak rejtett költségek, ugyanis a fúrt kút bejelentéshez az is szükséges, hogy vízkútfúró vagy vízmérnök szakember által kiállított tervdokumentációval rendelkezzünk. Ezt a dokumentációt kell majd leadnunk a jegyzőnél vagy a katasztrófavédelmi hatóságnál; magánszemélyek esetében papíralapon és elektronikusan is intézhető a fúrt kút bejelentés. Az illetékes hatóság a dokumentáció beadása után határozatot ad ki a kútról, illetve ők adják az üzemeltetési vagy fenntartási engedélyt is. Az egész kútdokumentációs folyamat bizonyos esetekben akár a 100-200.000 Ft-ot is elérheti (a jegyzői hatáskörbe tartozó kutak olcsóbban/díjmentesen intézhetőek).

Mi a fúrt kút és milyen mély lehet?

A fúrt kút nem más, mint egy speciális eszközzel készített, bélelt furat, amelynek a mélysége nagyobb, mint az átmérője. A fúrt kút mélysége lehet sekély (30> m) és mély is (>120 m), attól függően, hogy mire használjuk (a felsőbb talajrétegekből és az ivóvizet tartalmazó mélyebb rétegekből is gyűjtheti a vizet). Mivel a kútfejek zártak, nem kerülhet a kútba kívülről szennyező anyag, a vizet szivattyú juttatja a felszínre, ráadásul a fúrt kút folyamatos vízgazdálkodásra képes, akár napi több száz köbméter erejéig.

Kell engedély a kútfúráshoz?

Az új rendelet értelmében a mélységi határokat el nem érő (50 méternél sekélyebb) fúrt kutak fennmaradásához nem szükséges sem vízjogi engedély, sem a fúrt kutak bejelentése – minden más esetben viszont továbbra is engedélyköteles a kútfúrás tevékenysége. Mind a talajvízi fúrt kút, mind a rétegvízi fúrt kút esetében szakértővel kell megterveztetni a mélyebb kutakat és leadni a terveket az illetékes hivatalnak, akitől függ a kútfúrás engedélye (az ebből a fúrt kútból kinyert víz csak a saját háztartásban hasznosítható).

Amennyiben ivóvíz minőségű rétegvizet szolgáltató rétegvízi fúrt kút létesítése a cél, azt a Zöld hatóságnak is engedélyeznie kell (a kútfúrás és a kúthasználat is engedélyköteles), és a felhasznált víz után bányajáradékot kell fizetni a Magyar Állam részére. Az ilyen fúrt kutak engedélyeztetése 2023 évében is hónapokat vehet igénybe, ügyintézési költsége is magasabb.

 

 

Szerzőről