Trianoni megemlékezés Devecserben

Létrehozás: 2016. Jun. 08. - 16:56

2016. június 4-én került megrendezésre Devecser város Önkormányzata szervezésében a Trianoni Megemlékezés, az 1920. június 4-ei Trianoni Békeszerződés aláírásának 96. évfordulóján.

Az ünnepi műsort megtisztelte jelenlétével, Nagypalád és Fertősalmás polgármestere Bíró Vencel, László József, Nagy Csaba, Nagy Sándor önkormányzati képviselők, a Nagypaládi Cholnoky Imre Művészeti Iskola növendékei, és tanáruk Simon Sarolta, Csóka község önkormányzati tanácsosa, a Padéi Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagja Pintér Csaba, Baumgartner László a Zala-megyei Bánokszentgyörgy település polgármestere, Bereczky Nóra Járási Hivatalvezető asszony, Orbán Imre, a Jobbik Veszprém megyei elnöke, Targubáné Szendrei Júlia, a Magyar Vöröskereszt Somló-térségi program vezetője, Devecser Város Önkormányzata képviselői, Bendes István a Devecseri Közös Önkormányzati Hivatal jegyzője, Vági Róbert az Íjász Egyesület elnöke, Molnár András Kadocsa a devecseri Start-munkaprogram vezetője, a Magyar Csendőr Bajtársi Egyesület képviseletében vitéz Németh Zsolt, a Trianoni Emlékmű alkotói: ifj. Kozma György asztalosmester, Magyar Károly asztalosmester, Járóka Attila kőfaragó mester, valamint Csillag János és Baranyai Ferenc, a Start-munkaprogram munkatársai.
A megemlékezés közös nemzeti imádságunk, a Himnusz hangjaival vette kezdetét, a Devecseri Ifjúsági Fúvószenekar közreműködésével, szólót énekelt Dr. Bojnécz Gábor, a zeneiskola tanára. Ferenczi Gábor, Devecser város polgármestere, megemlékező beszédében felidézte a trianoni békeszerződés lényegi vonatkozásait, majd kitért arra, hogy a hatalmak, a határok elválaszthatják a magyar embereket egymástól, de gyökereink közösek maradnak.
A megemlékezésen hallhattuk először, a Devecseri Ifjúsági Fúvószenekar előadásában, Ormándlaky Péter a Zenekar karnagya által komponált Magyar Sors című mű második versszakát, melynek témája Trianon.
A megható dallamokat követően Bíró Vencel polgármester úr, Pintér Csaba tanácsos úr, és Ferenczi Gábor polgármester úr, leleplezték a trianoni kettőskeresztet!
Az elcsatolt országrészekből termőföld került a kereszt melletti halmokba, jelképezve a magyarság összetartozását, egységét. Az emlékmű, a már köré helyezett anyaországi földdel együtt, így vált teljessé.
Kárpátalja:
1 zsák termőföldet elhelyezett: Nagypalád és Fertősalmás közössége nevében: Bíró Vencel polgármester úr, valamint László József és Nagy Csaba önkormányzati képviselők
Délvidék:
1 zsák termőföldet elhelyezett: Pintér Csaba Csóka község önkormányzati tanácsos
Székelyföld: 2 zsák került elhelyezésre:
1 zsák termőföldet elhelyezett Keresztes Ibolya (Sepsiszentgyörgy) a Gárdonyi Géza Általános Iskola pedagógusa, 1 zsák termőföldet elhelyezett Molnár András Kadocsa (Marosvásárhely) a Devecseri Start-munkaprogram vezetője.
Muravidék (Szlovénia) és Horvátország:
1-1 zsák termőföldet hozott a Magyar Polgármesterek Közössége nevében Nemes László, az egyesület titkára, a termőföldet elhelyezte Baumgartner László Bánokszentgyörgy polgármestere, valamint Bendes István Devecser város jegyzője.
Felvidék-Őrvidék:
1-1 zsák termőföldet hozott a 907-es pozsonyi csata helyszínéről, a Duna mindkét oldaláról Orbán Imre megyei közgyűlési képviselő, a termőföldet elhelyezte: Orbán Imre megyei közgyűlési képviselő, és Bognár Ferencné önkormányzati képviselő.
A termőföldek elhelyezését követően koszorúzásra került sor és elhelyezésre kerültek az emlékezés virágai.
Megható pillanata volt az ünnepségnek, a díszlövések sorozata, melyeket a Devecser és Térsége Íjász Egyesület tagjai őseink tiszteletére adtak le. A Nagypaládi Cholnoky Imre Művészeti Iskola növendékei tanáruk vezetésével, citera játékukkal emelték a műsor színvonalát. Bíró Vencel Nagypalád-Fertősalmás polgármestere, megható, ünnepi gondolatai, sokakban szívbemarkoló érzéseket ébresztettek.
Ferenczi Gábor, Devecser polgármestere megköszönte mindazok munkáját, akik lehetővé tették azt, hogy városunk újabb jelképpel gazdagodjon.
A megemlékezés zárásaként az ünneplők együtt énekelték a Székely Himnuszt és a Szózatot, a Devecseri Ifjúsági Fúvószenekar és Dr. Bojnécz Gábor pedagógus közreműködésével.

Szerzőről

DVTV