Jekatyerinburg-i Tamburazenekar koncertje Devecserben

Létrehozás: 04/25/2017 - 11:51

Balatonfüreden rendezik meg minden évben a Renaissance International Festival-t, melyen nem csak magyar, hanem ukrán, orosz, észt, lett, osztják, mari nemzetiségű fiatalok is fellépnek.

Ihász Irén zongoratanár minden évben indított növendékeket ezen a fesztiválon, ahol barátságot kötött a szervezőkkel, Vári Zina és Vári József művészeti vezetővel. Az idei évben érkezett erre a fesztiválra Viktor Volohov vezetésével a Jekatyerinburgi Ifjúsági Tamburazenekar. A zenekar egy ifjúsági versenyre készül, melyet Belgiumban rendeznek meg, ezért utaztak Európába.

A jó barátságból született egy jó meghívás: a zenekarnak egy újabb fellépési lehetőség, Devecsernek egy szenzációs koncert. Így volt szerencsénk látni és hallani a Jekatyerinburgi Ifjúsági Tamburazenekart. Viktor Volohov vezényelt, Vári Zina tolmácsolt.
A műsorban orosz népdalok, más népek dalai, könnyűzenei és klasszikus zenei átiratok is felcsendültek. Megható volt, hogy az egyik művet a Devecsert ért vörösiszap katasztrófa emlékére ajánlották. A karnagy úr a közönséget is bevonta az előadásba, akik lelkesen tapsoltak a megadott ütem szerint. Bemutatták számunkra különleges hangszereiket, a tamburát, balalajkát, az akkordeont (mi harmonikának hívjuk). Színes, humoros, megható hangversenyt hallhattunk.
A zene összehozta a devecseri, az észt, ukrán, orosz, a katolikus, református, az iszlám hívőket ezen a koncerten.