Március 15-i iskolai ünnepi megemlékezés

Létrehozás: 03/25/2019 - 13:16

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 171. évfordulója alkalmából megemlékezést tartott a Devecseri Gárdonyi Géza Általános Iskola és AMI. A művelődési házban zajlott eseményen Heszné Soós Krisztina moderátor köszöntötte az általános iskola és a középiskola vezetőit, a diáksereget, pedagógusokat, minden megjelent ünneplőt. A megemlékezés a Kis Kata zenekar “Magyar vagyok” című zeneszámára előadott látványos nyitótánccal vette kezdetét, mely jó alapot adott az ünnepi hangulat megteremtésére.
“A mai napon ünnepeli és emlékezni gyűltünk össze. Ünnepelni a 171 éve kirobbant magyar forradalom és szabadságharcot, amely a magyar nép élni akarásáról szólt, és megemlékezni mindazokról, akik részt vettek ebben a harcban, és életüket, vérüket adták a magyar szabadságért” - kezdte ünnepi beszédét a moderátor, aki a diákokat arra kérte, legyenek mindig méltók nagy őseikhez, ne felejtsék el, hogy magyarnak születtek, legyenek büszkék hazájukra!
A mindenki számára megszívlelendő szavakat követően “Ünnepnapon halott hősökért...” címmel mutatta be ünnepi műsorát az iskola irodalmi színpada. A mozgalmas, színes, zenei elemekben modern, sokszínű előadásban megelevenedtek az 1848/1849-ben történt események, melyeket a fellépők olyan lelkesedéssel és átéléssel tártak a hallgatóság elé, hogy a jelenlévők valóban 48-ban érezhették magukat. Nem hiába, hogy bizonyos jeleneteknél a könnyek is megjelentek a szemekben. Nagyszerű volt az előadásban, hogy a szavalatok mellett a drámajáték is megjelent a színpadon, így tette a közönség számára érdekessé, látványossá a forradalom eseményeinek bemutatását, katartikus élménnyel fűszerezve.
A közönség elismerő tapsa és a dicsérő szavak mellett a gyerekek számára hatalmas csapatépítő élmény volt a közös munka és az alkotás öröme. A Szózat hangjait követően, a megemlékezés zárásaként, Heszné Soós Krisztina köszönetet mondott mindazoknak, akik bármilyen formában hozzájárultak a rendezvény megvalósulásához. Külön köszönet illeti Nyárs Hajnalka intézményvezető helyettest a gyerekek felkészítéséért, valamint Koller Gyöngyi tanítónőt a csodálatos díszletért.