Devecserben második alkalommal került megrendezésre a Bakony-Somló Népművészeti Találkozó

Létrehozás: 2016. May. 23. - 11:31

. BAKONY-SOMLÓ NÉPMŰVÉSZETI TALÁLKOZÓ

 

"A természet lábakat ad nekünk és a művészet megtanít használni őket…."

 

2016. május 13-14. között Devecserben második alkalommal került megrendezésre a Bakony-Somló Népművészeti Találkozó, az Apte Művészeti Egyesület, a Néptáncosok Baráti Köre, a Veszprém Megyei Néptánc Egyesület, az Élő Forrás hagyományőrző Egyesület, Devecser Város Önkormányzata szervezésében, a Nemzeti Kulturális Alap, Devecser Város Önkormányzata, a Hunyor 2004 Bt., aTradíció Folk Kft., és a Tornai Tamás támogatásával.

A rendezvény május 13-i nyitónapján, a délutáni órákban az „Erdők-mezők, vad ligetek…” címmel általános iskolák számára hirdetett játékos néprajzi vetélkedővel indult útjára a két napos programsorozat.

Ezt követte az Élő Forrás Alapfokú Művészeti Iskola tanévzáró gálaestje, melyet a Művelődési Ház színháztermében tekinthettek meg az érdeklődők. A gyerekek az idei tanévben megszerzett tudásukat mutatták be a népes közönség szórakoztatására.
A találkozót az aranysarkantyús táncos, koreográfus, táncpedagógus, az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület elnöke, Kovács Norbert Cimbi nyitotta meg, és moderálta. A megjelenteket köszöntötte Kovács Zoltán területi közigazgatásért felelős államtitkár. Az évzáró gálára szinte valamennyi településről érkeztek fellépők, ahol az intézmény néptáncot tanít. A közönségnek színvonalas produkciókban lehetett része. A táncos lábú lányok és fiúk között feltűnt városunk büszkesége Dávid Eszter, aki korábban, a Tatabányán megrendezett, Forgórózsa Fesztivál keretein belül szervezett KI-MIT-TUD-on, kiemelt arany minősítést szerzett népdal kategóriában. A jelenlévőket kalotaszegi népdalcsokorral örvendeztette meg. A gyerekek műsorát a pedagógusok tánca zárta.

A május 14-i program a csapadékos időjárás ellenére is nagy számban vonzotta az érdeklődőket. Délelőtt zajlott a Bakony Virágai Veszprém Megyei Szólótáncverseny, ahol közel száz fiatal képviseltette magát, délután a felnőtt néptáncosok találkozója következett, akik szabadtéri színpadon mutatkozhattak be. A táncok között helyet kaptak bodrogközi, felcsíki, kalotaszegi, szatmári, nyárádmenti táncok. A produkciókat a magyar népzenét hagyományőrző stílusban játszó salgótarjáni Dűvő zenekar kísérte. A találkozó- mely a szórakozáson túl a legjobb kommunikációs eszköze a települések közti kommunikációnak is-remek alkalom volt arra, hogy az együttesek ne csak az érdeklődőknek mutassák meg tudásukat, hanem egymásnak is, ezen kívül lehetőséget adott arra is, hogy a csoportok találkozzanak egymással, tanuljanak egymástól, és jó kapcsolatokat ápoljanak. A bemutatásra került műsorszámokat három tagú, elismert táncos szakemberekből álló zsűri értékelte, akik a bemutatók után minden csoportvezetőt szakmai beszélgetésre invitáltak. (Tagjai: Bonifert Katalin a Duna Művészegyüttes tánckarvezetője, Juhász Zsolt a Duna Művészegyüttes művészeti vezetője, Hahn-Kakas István a Táncol-Kodo Táncegyüttes vezetője, Balla Zoltán a Fóti Művészeti Szakközépiskola néptánc tanszak vezetője) A díjakat-az emléklapokat és az Apáti Zoltán fazekas mester által készített emlékplaketteket-Kovács Norbert, valamint a neves zsűri tagjai adták át a négy korcsoport kiváló néptáncosainak. Tornai Tamás a Tornai Pincészet ügyvezető igazgatója különdíjat, a Kárpátaljáról érkezett táncosoknak nyújtott át.

A rendezvény kísérőprogramját, a kézművesek és kistermelők vásári forgatagát a nem rég kialakított Belvárosi Piac- és Rendezvénytéren, szintén nagy érdeklődés övezte. Az idelátogatók ízelítőt kaptak a helyi kistermelők kínálatából, melyben többek közt zöldségek, gyümölcsök, szörpök, lekvárok, savanyúság, palánták, édességek, sajtok, pálinkák, kézműves termékek, szőnyegek, terítők, ékszerek, különböző dísztárgyak, szappanok szerepeltek. Találkozhattak népi mesterségek művelőivel, megtekinthették a még élő hagyományaikat, féltve őrzött népművészetüket, portékáikat. Lehetőség nyílt többek között a korongozás, kosárfonás, fafaragás, csuhéfonás, hímzés, kovácsolás kipróbálására, a legkisebbek gyerekjátékokat készíthettek természetes anyagokból. A forgatagban feltűnt  Boka Gábor vándorszínész, aki előadásával örömteli perceket okozott az érdeklődő közönségnek.

A színvonalas nap, a II. Bakony-Somló Fesztivál az este folyamán koncerttel és táncházzal ért véget. A jó hangulatú fesztiválon - mely a hagyományőrzés, a folklór, a tárgyalkotó művészet, a közösségépítés jegyében zajlott-minden résztvevő és látogató talált kedvére való programot, és kikapcsolódhatott.

A sikerhez hozzájárult, hogy a fesztivál olyan kiváló emberek közreműködésével valósulhatott meg, akik szívügyüknek érzik a magyar népi kultúra megismertetését és széles körben történő terjesztését.

Jövőre újra Bakony-Somló Népművészeti Találkozó Devecserben!

 

Nyárs Hajnalka

 

Szerzőről

Még több hír

2024. jún. 12.
2024. jún. 04.
2024. máj. 30.
2024. máj. 21.
2024. máj. 17.