Egri fertálymesterek avatásán a devecseriek

Létrehozás: 2019. Feb. 13. - 15:26
Fotó: Czeidli József

Az egy éve alakult devecseri Gárdonyi Géza Emléktársaság néhány tagja Ferenczi Gábor polgármester és Bognárné Simon Katalin elnök vezetésével az Egri Fertálymesteri Testület meghívására Egerbe látogatott el.

A devecseriek az adventi kórusok találkozóján láthatták vendégül a Fertálymesteri Testület énekkarát. Szíves invitálásuknak eleget téve vehettek részt a 2019. évi fertálymesterek avatási ünnepségén február 8 - án.
Az Egerben működő fertálymesteri intézmény az országban egyedüli, amely a török hódoltság megszűntével alakult ki a XVII. század végén. A város ekkor négy kerületre, fertályra oszlott, ma tizenhat van belőle. A XX. század dereka táján elsorvadt hagyományt 1996 - ban Várkonyi György élesztette újjá, ő azóta a  fertálymesterek kapitánya.
                                                       
A devecseri Gárdonyi Géza Emléktársaságot képviselők tanúi lehettek a látványos, s egyben a város iránti szeretet kinyilvánításának. A program a bazilikában megtartott szentmisével kezdődött, majd a városházán köszöntek el az egy év szolgálatot teljesítőktől, s avatták fel az  új tagjaikat. Ezután közös ebéd, trakta következett, este pedig bált rendeztek. Az egri utazás egyben jó alkalom volt arra is, hogy felkeressék a Gárdonyi emlékhelyeket. A társaság meghívást kapott a közeljövőbeli  kaposvári Gárdonyi szimpóziumra, ahol neves irodalomtörténészek mellett M. Mester Katalin devecseri Gárdonyi - kutató is előadó lesz.

Czeidli József

Szerzőről

DVTV