A magyar kultúra napja Devecserben

Létrehozás: 2019. Jan. 23. - 11:18

A Magyar Kultúra Napját ünnepelték a Kastélykönyvtár olvasótermében január 22-én. A szépszámú közönséget az intézmény vezetője Szente-Takács Anna köszöntötte, majd a pódiumra kérte az est két szereplőjét, Ferenczi Gábor polgármestert és Czeidli József ált. iskolai történelemtanárt.
                                        

A kisváros első embere most hivatása szerinti tanárként, művelődésszervezőként beszélt nemzeti imánk, a Himnusz keletkezéséről és élményszerűen elemezte Kölcsey Ferenc magasztos költeményét, mely archív felvételről hangzott el Darvas Iván tolmácsolásában. Az ünnepség további részében ismerhették meg a résztvevők Czeidli József új, immár 8. kis könyvét, amelynek címe Somló és környéke.
                
A kötet ajánló szövegét Ferenczi Gábor írta. A szerző vetített képes előadásában kedvet adott a könyv elolvasásához. Többek között a hallgatók új ismereteket szerezhettek gróf Széchenyi Istvánról, a „legnagyobb magyarról”, aki a somlói bor kedvelője volt. Megismerhették a hegyről ódákat zengő költőket és írókat. (Vörösmarty Mihály, Mikszáth Kálmán, Nagy László, Ágh István, Márai Sándor, Hamvas Béla, Dukai Takács Judit).
Megtudhatták hogyan került a Somlóra a sümegi polgármester Ramasetter Vince. Czeidli József előadásában többek között hálával idézte fel H. Szabó Lajos pápai helytörténész és Vaczkó László ált. iskolai tanár alakját, akik a hegy tisztelőiként maradandót alkottak a Somlóról szóló remek könyveikkel. Kevésbé tudott történetekre derült fény, Zichy Ferraris Manó és felesége somlószőlősi kastélyának építéséről, a dobai Erdődy család Festeticsekkel való családi kapcsolatáról, Döbrentei Gáborról a történelem szavunk alkotójáról, valamint a nyirádi Sisi szobor felállításáról.
A hallgatóság bepillantást nyerhetett egy devecseri család, az Ifjúság utcai Molnár Antal és felesége, Zsuzsa asszony iszkázi takaros tanyájának mindennapjaiba. Az előadó megemlékezett a somlói kilátótorony történetéről, a múlt évi 80. születésnapi ünnepségről, a hegy Szent Iván-napi rendezvényeiről, a Teréz napi szüretről, a devecseri Őszi Fény Nyugdíjas Klub somlói piknikjéről Soósék pincéjénél.
A Somlót éltető magyar nóta elhangzása után Ferenczi Gábor polgármester köszöntötte a kisváros kulturális területén dolgozókat, s az önkormányzat ajándékával köszönte meg munkájukat, amit Szente-Takács Anna intézményvezető köszönt meg.

Név szerint:

Devecseri Városi Könyvtár és Művelődési Ház dolgozói:
- Baráth András
- Boldizsár Zsolt
- Kovács Zsolt
- Kurdi Alexandra
- Molnárné Baumgartner Edina
- Somlóváriné Stall Erika
- Soós Helga
- Szabó Istvánné
- Szente-Takács Anna
- Takácsné Benedek Márta

Devecseri Ujság szerkesztőbizottságának tagjai:
- Vincze Barbara főszerkesztő
- Cserna Róbert
- Czeidli József
- Mátrainé Mester Katalin
- Váti Ferenc

Gárdonyi Géza Emléktársaság elnök asszonya: Bognárné Simon Katalin

Devecseri Ifjúsági Fúvószenekar részéről:
- Ihászné Szabó Katalin
- Ormándlaky Péter karnagy

Az est a szerző könyvének dedikálásával és fehér asztalos kis vendéglátással ért véget.
A kiváló somlói borról Kovács Ottó somlói borosgazda, a süteményről Kőszeginé Takács Kinga gondoskodott.

Czeidli József

 

Szerzőről

DVTV