„Nem kell birtokolni azt, amit szeretünk” - Interjú Minárcsik Sándor ebrendésszel

Létrehozás: 2019. Aug. 16. - 12:15

Ebrendészeti feladatait két éve látja el Minárcsik Sándor Devecserben. Neki köszönhetően évről évre csökken a kóbor állatok száma városunkban. Állatszeretete vitathatatlan, ezért is nagy öröm számára, hogy hamarosan megnyitja kapuit Meggyeserdőn az állatotthon. Ennek apropóján a megvalósításról, a feladatokról és a felelős állattartásról kérdeztem.

Milyen változásokon ment keresztül Devecserben az állatmentés?

Úgy érzem, hogy az elmúlt két év alatt megismerték és elfogadják azt a munkát, amit végzek Devecserben. Tudatosult az állatbarát szemléletem az emberekben, ennek eredményeként egyre többen állnak mellém segítő szándékkal, és ez érezhető a kóbor kutyák számának csökkenésében is. Nagyon jó a kapcsolat a hatóságokkal, ha bármi probléma van, azonnal értesítjük egymást, számítani lehet rájuk, nem tehernek, hanem feladatnak érzik a segítségnyújtást.

Hogy áll a Meggyeserdei Állatotthon megvalósítása?

Folyamatosan dolgozunk az önként verbuválódott csapattal, ami egy összetartó közösséggé nőtte ki magát. A kerítés nagy része kész van, a szociális és orvosi blokkban már csak kisebb szakipari munkák vannak hátra, a karantén helyiség felnőtt része kész. Egy pályázaton nyertünk négy kennelt, ezeknek az alapozását kezdjük el a napokban. Azonban még rengeteg a munka, aminek nagy részét az önkéntesekkel végezzük. Egy-egy fárasztó nap után, amikor szállunk be az autóba és visszanézünk a kis házikóra, amit minden önkéntes a magáénak érez, nagyon jó érzés fog el, mert két éve remélni sem mertem, hogy ennyi állatbarátot sikerül megmozgatni Devecserben.

A megvalósítást követően, milyen változást hoz ez a beruházás?

Mindenképp célszerűbb és komfortosabb lesz a kutyák elhelyezése. A kutyákat nem kell Celldömölkre szállítani, a gazdáknak sem kell érte utazni. Nagyobb lehetőségük lesz a környékbelieknek a menhelyről örökbe fogadni, ki lehet jönni kutyát sétáltatni, ápolni, igazi közösségi tér lesz terveink szerint.

Hány fővel tudják majd ellátni a napi feladatokat?

Két 4 órás alkalmazott mindenképp szükséges a napi feladatok ellátásához, valamint jómagam, és nem utolsósorban önkéntesek.

Mily módon tudják finanszírozni a költségeket?

Alapítványunk az ebrendészeti feladatok ellátását is elvégzi a városban, valamint a járásban lévő településekkel is szerződést kíván kötni. Ezekből befolyik egy fix összeg, amiből a rezsit kigazdálkodjuk. A fejlesztésekhez, az állatok jobb ellátásához pedig pályázatokon indulásokkal, támogatók segítségével, valamint adománygyűjtéssel próbálunk fedezetet biztosítani.

Elképzelései szerint, mikor tudja megnyitni kapuit a menhely?

A menhely több lépcsőben épül. Első körben a 13-as számú épület és környékének az átadása valósul meg, idén október–november hónapban. Itt a befogott állatok elsődleges ellátása, megfigyelése folyik majd. A tulajdonképpeni hatósági munka itt zajlik. Második lépcsőben a 47-es számmal jelölt épület és annak környéke kerül átadásra, ahol a karanténból kikerült kutyák, és egyéb állatok lesznek elhelyezve. Ennek a részlegnek a kialakítása várhatóan tavasszal kezdődik.

A közösségi portálon meghirdetett „névkereső” eredményeként, milyen néven üzemel majd a menhely?

Még tart a szavazás, utolsó állás szerint a „Meggyeserdei Menedék” vezet. Persze ez még változhat.

Milyen állatok kerülnek be Önökhöz a leggyakrabban?

Elsősorban kutya, cica, madarak minden, szinte minden fajtája, nyuszik, de pl. az elmúlt héten egy vörös listás afrikai sarkantyús teknős volt a „vendégem”, ami a Föld második legnagyobbra növő teknőse, akár 100 kg is lehet a kifejlett testsúlya.

Hogy néz ki majd egy nap a menhelyen, milyen feladatok várnak Önökre?

Van egy napi rutin, takarítás, etetés, gyógyszerezés, karbantartás, valamint a beeső munkák, a befogások, örökbeadások, beteg állatok orvoshoz hordása, rengeteg papírmunka, levelezések, stb.

Ön szerint mit jelent a felelős állattartás?

Elsősorban talán azt, hogy arra a kis kiszolgáltatott élőlényre, akit magunkhoz veszünk, érezni képes lényre és ne tulajdonra tekintsünk. Életük, jólétük rajtunk múlik, Ők kiszolgáltatottak nekünk. Gondoskodjunk róluk úgy, hogy tudatában legyünk annak, nekik csak mi jelentjük a világot, annyi az életük, amit mi biztosítunk nekik.

Milyen feltételeknek kell megfelelniük az örökbefogadóknak?

Minden esetben családot keresünk mentettjeinknek. Fontos, hogy minden esetben ivartalanítva, oltásokkal ellátva, parazitamentesítve, szerződéssel adjunk örökbe. A szerződés tartalmazza a kapcsolattartást, valamint azt is, hogy a kutya tulajdonjogának megváltoztatásához hozzájárulásunk szükséges. Megvizsgáljuk a körülményeket, javaslatot teszünk a kutya választásához. Fontos, hogy a gazdi és a kutya energiaszintje azonos legyen. Egy pörgős, sportos kutya nem való nyugodt életvitelű, otthon ülő családnak. A kutyát nem lehet láncon, életvitelszerűen kennelben, vagy a hátsó udvarba zárva tartani. Az ideális gazdijelölt a kutyát családtagnak tekinti, mozgásigényét kielégíti, figyel a kutya egészségére, és nem utolsósorban finanszírozni is tudja. A kutyatartás ugyanis nagyon költséges. A váratlan állatorvosi költségek több tíz, illetve százezres nagyságrendűek is lehetnek. De csak a normális etetés, parazitamentesítés és oltások is tetemes kiadással járnak. Tehát döntsünk felelősen, kutyát tartani nem kötelező, döntésünk egy életre szól. Az Ő életére.

Tapasztalatai szerint, mennyire gyakori, hogy állatotthonból fogadnak örökbe?

Szerencsére egyre többen ismerik fel, hogy a mentettek mennyire hálásak, ragaszkodóak, többnyire egészségesebbek, mint pedigrés társaik. Mellette egyéniek, saját mimikájuk van, mindegyik más-más jellem. Röviden: örökbe fogadni menő!

Milyen tanácsot ad az örökbefogadóknak?

Az örökbefogadás felelős döntés legyen. Gondoljuk át lehetőségeinket, arra is figyeljünk, ha változás állna be életünkben, akkor mi lesz azzal az állattal, amit befogadtunk. Nincs szomorúbb lény, mint egy gazdától menhelyre visszahozott kutya. Magyarázat pedig mindig van. Ha nincsenek meg a feltételek az örökbefogadáshoz, akkor is ki lehet járni egy menhelyre, ahol lehet sétáltatni, ápolni, gondozni az állatokat, és ugyanazt a szeretetet kapjuk tőlük mintha hazavinnénk. Mert nem kell birtokolni azt, amit szeretünk.

Köszönöm az interjút!

Az időközben lezárult szavazás eredményeként, „Meggyeserdei Menedék” néven fog üzemelni az állatotthon.

Vincze Barbara

 

Szerzőről

DVTV