Nők a Tudományban Kiválósági Díjas dr. Stenger-Kovács Csilla

Létrehozás: 2018. Jul. 30. - 16:05

A Víz Világnapja alkalmából, városunk szülötte dr. Stenger-Kovács Csilla, a veszprémi Pannon Egyetem docense tartott előadást a Kastélykönyvtár olvasótermében. Ezt követően beszélgettem Csillával, aki munkája elismeréseként, nemrégiben vette át a Nők a Tudományban Kiválósági Díjat.

Mit jelent számodra ez a díj?

Természetesen nagy öröm és büszkeség, de elsősorban egy visszajelzés nekem arról, hogy jól csináltam vagy csinálom, amivel foglalkozom.

Mesélnél egy kicsit az útról, ami a díjig vezetett?

Környezettudományi szakon kezdtem el tanulni a Pannon Egyetemen. Másodéves koromban kezdtem bekapcsolódni a kovaalgák kutatásába és gyakorlatilag ennél a témánál maradtam. Ez volt a PhD dolgozatom témája, aztán a munkám is ez maradt. A PhD-t követően egy nagyon intenzív oktatási és kutatási periódus volt az életemben, aminek aztán ez lett az eredménye.

Fő kutatási területed a kovaalgák és az összetételüket meghatározó környezeti tényezők vizsgálata. Miért ezt a témát választottad?

Igazából nem a témát választottam - akármennyire is meglepő - hanem témavezetőt. Padisák Judit professzorasszony volt az, aki az egyetem alatt az első években olyan lebilincselő előadásokat tartott, hogy eldöntöttem ökológiával, limnológiával akarok foglalkozni és vele szeretnék dolgozni. Megkerestem és azt mondta, hogy ez a téma van, tetszik, vagy nem tetszik, akarom-e ezt csinálni vagy nem. Rögtön mondtam, hogy persze. Aztán nagyon megtetszett, tényleg egy nagyon jó téma.

Miért tartod ezt fontosnak?

Ahogy az előadásomban is elmondtam, a víz az alapvető fontosságú az életünkben. A természetes vizek fenntartása nagyon fontos a jövő generációk szempontjából. És ez az eszköz, ami így a kezünkben van - mint kovaalgák indikátorokként való alkalmazása - ez egy nagyon jó eszköz arra, hogy tényleg megőrizzük a vizeinket.

Hol végezted a kutatásokat?

A kutatásokat a Pannon Egyetem Környezettudományi Intézetében és azon belül a Limnológia Tanszéken végeztem és végzem most is. Ez a tanszék a felszíni vizekkel foglalkozik - tehát minden olyan vízzel, ami nem tenger - ezeknek a tulajdonságaival, élővilágával.

Melyik volt a legmeghatározóbb pillanata a kutatásodnak?

A legmeghatározóbb talán az volt, amikor még PhD hallgatóként kidolgoztam egy kovaalga indexet, ami alkalmas a sekély tavak ökológiai állapotbecslésére. Akkor úgy éreztem, hogy ezzel tényleg valami olyat csináltam, amit más még nem és ez azóta is visszaigazolódik. Ezt a cikkemet olvassák és foglalkoznak vele a legtöbben.

Két kisgyermeked mellett, hogyan tudod összeegyeztetni a kutatást a családdal?

Ez egy nehéz feladat. Nagyon fontos, hogy az ember jól koordinálja ezeket a dolgokat, tehát a szervezőkészség alapvető fontosságú. Aztán pedig a munka során - amennyi ideje az embernek van - nagyon koncentráltnak és hatékonynak kell lenni, mert aztán jön egy betegség, éjszaka kelni kell. Tehát nagyon behatárolt az az idő, amikor tényleg oda tudom tenni magam, de akkor muszáj.

Véleményed szerint mi lehet az oka, hogy a nők aránya még mindig meglehetősen alacsony a kutatás-fejlesztésben?

Ez egy nagyon jó kérdés, és igazából nem tudom rá a pontos választ. A környezetemben már az egyetemen is nagyon sok nő van a természettudományban. De nyilván ezek a kimutatások mégis jók arra, hogy mégsem vagyunk annyian. Nem tudok más okot keresni, mint azt, hogy a családdal nem tudjuk, nem tudják összeegyeztetni. Ez főleg már a ranglétra magasabb fokain jelentkezik. Amikor már tényleg nagyon sok energiát kellene befektetni, el kellene menni külföldi konferenciákra, hogy nemzetközileg is ott legyél a tudományban. Ez gyerekek mellett annyira nem egyszerű, mint mondjuk egy férfinél, aki marad a munkahelyén még egy vagy két órát és folytatja a kutatást, írja a cikket. Ezt egy nő kevésbé tudja megtenni. Azt kell, hogy mondjam, hogy most leteszem a munkát és elmegyek az óvodába, megfőzöm a vacsorát, játszok a gyerekekkel. Nehéz, igen nehéz.

Mit üzennél azoknak a fiatal lányoknak, akik a tiedéhez hasonló területet, vagy egyéb műszaki, természettudományi pályát választanának hivatásul?

Hogyha megtalálták a témájukat és tudják, hogy tényleg szeretik azt a területet, akkor legyenek kitartóak, mert megjön az eredménye.

Milyen terveid vannak még a jövőre nézve?

A közeljövőben szeretném megvédeni a nagydoktorimat, tehát ez lesz a következő lépés.

Gratulálok a díjhoz! A munkádhoz, kutatásaidhoz további sok sikert kívánok! Köszönöm az interjút!

Vincze Barbara

Szerzőről

DVTV