Kovács József nyugalmazott rajztanár életmű kiállítása

Létrehozás: 08/29/2016 - 21:32

Kovács József életmű kiállítása

Kovács József nyugalmazott rajz- és földrajztanárt, festőművészt szinte mindenki ismeri Devecserben és Marcaliban. Az Egri Tanárképző Főiskola elvégzése után egyből Devecserbe került friss diplomásként. Tizenhét évet tanított itt a helyi általános iskolában. 1975-ben szíve hazahúzta, visszakerült szülővárosába, Marcaliba, ahol nyugdíjazásáig általános iskolás és gimnazista diákokat oktatott. Devecserhez mindig hűséges maradt. Még napjainkban is rendszeresen visszajár osztálytalálkozókra. A legutóbbin (május eleje) örömmel újságolta, hogy életmű kiállítást szervez a Marcali Városi Kulturális Központ július 7-én, munkássága tiszteletéül. T. Molnár Gertrúd, a kiállítás szervezője a helyi sajtóban, a „marcalinaplóban” szép írásában méltatja a művésztanárt.
"A pedagógus hivatása mellett művészi alkotásait, festményeit, grafikáit többen megcsodálhatták már önálló és csoportos kiállításokon. A mostani keresztmetszetet nyújt az évtizedek alkotásaiból, amelyeknek kedvelt témái a portrék, a csendéletek és a tájképek. Lágy líraiság, biztos ecsetkezelés, a fények és a színek kompozícióba álmodása jellemzi munkáit."
A Devecseri Városi Televízió augusztusban ellátogatott a somogyi kisváros Kulturális Korzójának Galériájába, hogy könnyed beszélgetés keretében megismerkedjen az életmű kiállítással. Kovács József a stábot nagy szeretettel fogadta, körbe vezette a vendégeket a kiállítóteremben, s tárlatvezetést tartott. Hosszasan időzött el azon képei előtt, amelyek Devecsert és környékét ábrázolják. A gazdag anyagban portrék, csendéletek, tájképek láthatóak. Szívesen adott interjút is, amely beszélgetésben örömmel idézte fel a devecseri éveket, mesélt arról, hogy mikor kezdett el rajzolni és festeni, milyen útravalót kapott a szüleitől, hogyan telnek napjai.