Devecser Ma

A várost ma kb.4500-an lakják. Devecser 1997. július 1-én kapta vissza régi rangját, Göncz Árpád akkori köztársasági elnök újra várossá nyilvánította.  A város arculata, összetétele és a gazdasági helyzete a rendszerváltás óta sokat változott. Újra betölti az elmúlt évtizedekben felejteni látszódó térségközponti szerepét. 2011. január 1-én megalakult a Devecseri Kistérség 27 település csatlakozásával. Az új Devecser székhelyű kistérség Társulási Tanácsa január 10-én tartotta alakuló ülését. A Belügyminisztérium álláspontja szerint a 2010. október 4-i gátszakadással Magyarország legnagyobb természeti, társadalmi és gazdasági pusztítását elszenvedett településeket minden létező módon és eszközzel segíteni kell. Ezzel a döntéssel Devecser visszaszerezte központi szerepét. Mindehhez rendelkezésre állnak mind a tárgyi, mind pedig a személyi feltételek. A devecseri rendőrőrs látja el a közbiztonsági feladatokat, a járőrszolgálatot és a körzeti megbízotti feladatokat. Oktatási és kulturális szempontból kiemelendő, hogy az általános iskolában művészetoktatás és zeneiskola, valamint esti tagozatos gimnázium is működik.
 
A település nevezetessége az Esterházy Várkastély és a hozzá tartozó kastélypark. Az itt található Devecseri Városi Könyvtár a maga 270 ezer kötetével több, mint 40 település számára biztosítja a könyvtári ellátást. A Somló-hegy országos - sőt, talán mondhatni - nemzetközi hírű turisztikai központ.

Devecserben található meg a térség hétvégi orvosi ügyelete. A régi járási kórház épületében zajló szakrendelések pedig nemcsak a város lakosságát, hanem a térség gyógyulni vágyó állampolgárait is kiszolgálja.

Devecser látképe
Devecser látképe

A Devecseri Városi Televízió által a Vörösiszap-katasztrófa 10. évfordulójára készített kisfilm