Devecser Város Önkéntes Tűzoltó Egyesülete

Létrehozás: 2023. Aug. 17. - 16:05

Devecserben 1873. augusztus 9-én alakult meg a Devecseri Önkéntes Tűzoltó Testület.

Az első parancsnoka Szikora Albert kéményseprőmester volt. A pontos taglétszám nem ismert, de 20-30 aktív tűzoltó volt és széleskörű a támogató, tiszteletbeli és pártoló tagok száma is, kb 80-100 fő.

A Magyar Országos Tűzoltó Szövetség 1974-es nagygyűlése említést tesz a devecseri tűzoltó-egyletről.

Devecseri Önkéntes Tűzoltó Testület 1881-től lett tagja a Magyar Országos Tűzoltó Szövetségnek. E százötven év történetéből pár évet említenénk, amely nagyon mozgalmas volt.

A Veszprém Vármegyei Tűzoltószervezet összeállítása szerint 1911-ben a megyében 189 tűzeset volt, ebből 40 a devecseri járásban. 1913-ban a Bacsó Béla utcától az Arany J. utcáig volt egy nagy kiterjedésű tűz, amikor a testület munkájával sok szarvasmarhát mentettek meg. Ez év húsvétján Somlóvásárhelyen tűzvész pusztított, amikor majdnem teljesen leégett a falu.  Noszlopon égő házból egy gyermeket mentettek ki.

1913. augusztus 10-én Devecserben a Községháza tanácstermében rendezték meg a Veszprém Vármegyei Tűzoltó Szövetség XX. rendes közgyűlését, ahol 25 tagtestület képviselte magát. Megjelent a Magyar Országos Tűzoltó Szövetség alelnöke, dr. Óvári Ferenc veszprémi takarékpénztári igazgató és országgyűlési képviselő.

1925-ben kigyulladt a kastély, de a gyors beavatkozásnak köszönhetően nem keletkezett komoly kár.

1939-ben a légvédelmet is hozzákapcsolták a tűzoltó testület munkájához.

A II. világháború súlyos károkat okozott az önkéntes testületeknek, a szertárak egyrésze tönkrement, a szerek többségét nyugatra hurcolták. Az Ideiglenes Nemzeti Kormány 1945 októberében megszüntette az önkéntes tűzoltó testületeket, de már a következő év márciusában újraszerveződött a testület.

1957 márciusa és 1961 májusa között a hivatásos tűzoltósággal egy időben létezik az önkéntes tűzoltóság is, azonban szerepe ebben a 4 évben lecsökkent.

A gyorsabb tűzoltás érdekében 1960. március 16-i tanácsülésen elhatározták városunk akkori vezetői, hogy a tanács gondoskodjon arról, hogy a strand medencéjében mindig legyen víz, merttűz esetén kiváló vízlelőhely.

Az önként vállalt munka végzésére utánpótlást is kellett biztosítani. Ezért az úttörő tűzoltók is részt vállaltak a munkából. Járási és megyei versenyeken vettek részt, ahol szép eredményeket értek el. A testület 1970. április 3-án megkapta a Veszprém Megyei Tanács legmagasabb kitüntetését, a „Veszprém Megyéért” érem arany fokozatát.

1989-től Devecser Nagyközség Önkéntes Tűzoltó Egyesülete nevet, 1997-től Devecser Város Önkéntes Tűzoltó Egyesülete nevet kapta.

Az utóbbi évtizedekben a gondos emberi odafigyelésnek köszönhetően lecsökkent a tűzesetek száma, de a Devecseri Önkéntes Tűzoltó Egyesületnek így is akad bőven munkája.

A Devecser Város Önkéntes Tűzoltó Egyesülete aktív és hatékony tagja a 2013-ban létrehozott „Somló” Devecser Járási Mentőszervezetnek, mely több esetben nagy segítséget nyújtott mind a viharkárok, mind az árvizek, eltűnt személyek mentése esetén a hivatásos egységeknek.

Jelenleg 17 fővel vesz részt a megye mentő tűzvédelmében.

Évente átlagosan 30-35 esetnél vesz részt az egyesület.

Szerzőről